Máte zájem náš cider ochutnat? V současné době ho prodáváme pouze u nás v moštárně. Předem zavolejte, pozveme Vás na ochutnávku a když zachutná, tak prodáme.
V Rynolticích vyrábíme cider!
Dva roky jsme se připravovali na další zušlechtění vyrobeného jablečného moštu. Letos to přišlo společně s nadúrodou jablíček. Nakoupili jsme kvasné a zrací tanky společně s ostatní nezbytnou technologií a v prostorách naší Rynoltické moštárny jsme zřídili ciderovnu. První jablečný cider jsme již se znalci a s kamarády ochutnali a k prodeji ho nabídneme na jarmarcích ještě ke konci tohoto roku 2022.
Při jeho výrobě se řídíme několika pravidly:
- Vybíráme jen jablíčka plně vyzrálá, bez chemického ošetřování.
- Každá dávka je několika druhová, čím více druhů jablíček, tím více nám chutná.
- Cider ladíme do sucha, prokvášíme ho na 5% alkoholu. Nemáme rádi sladké limonády.
Při hledání té správné chuti nám velmi pomohl s plným batohem a s plnou taškou anglických ciderů
náš anglicko – český kamarád Andy, který na ciderech vyrostl a jeho přednáška plná chutí a vůní byla
velmi inspirující. Díky, Andy!!
Cider nabízíme balený v 0,33l lahvích, v létě i čepovaný!
Trocha teorie na konec. Ve většině evropských jazyků se nápoj nazývá podobně, avšak konkrétní název se liší nejen v
jednotlivých jazycích, ale dokonce i v jednotlivých oblastech: [zdroj]
- Španělsko, Portugalsko, Jižní Amerika – sidra [sidra]
- Itálie – sidro [sídro]
- Francie, Kanada – cidre [sídr]
- Anglie – cider [sajdr]
- USA – hard cider [hárd sajdr]
- Německo, Švýcarsko – Apfelwein [apflvajn]
- Rakousko – Most [mošt]
- Baskicko – sagardo
- Rusko – сидр [sidr]
- Ukrajina – сидр [sydr]
- Polsko – cydr
V českém jazyce se prý správně označuje jako cidre (výslovnost [sidr]). [zdroj]