Máte zájem náš cider ochutnat? V současné době ho prodáváme pouze u nás v moštárně. Předem zavolejte, pozveme Vás na ochutnávku a když zachutná, tak prodáme. 

V Rynolticích vyrábíme cider!

  Dva roky jsme se připravovali na další zušlechtění vyrobeného jablečného moštu. Letos to přišlo společně s nadúrodou jablíček. Nakoupili jsme kvasné a zrací tanky společně s ostatní nezbytnou technologií a v prostorách naší Rynoltické moštárny jsme zřídili ciderovnu. První jablečný cider jsme již se znalci a s kamarády ochutnali a k prodeji ho nabídneme na jarmarcích ještě ke konci tohoto roku 2022.

Při jeho výrobě se řídíme několika pravidly:

 - Vybíráme jen jablíčka plně vyzrálá, bez chemického ošetřování.

 - Každá dávka je několika druhová, čím více druhů jablíček, tím více nám chutná.

 - Cider ladíme do sucha, prokvášíme ho na 5% alkoholu. Nemáme rádi sladké limonády.

Ivan Vastl – majitel provozovny
Hledání správné chuti

  Při hledání té správné chuti nám velmi pomohl s plným batohem a s plnou taškou anglických ciderů
náš anglicko – český kamarád Andy, který na ciderech vyrostl a jeho přednáška plná chutí a vůní byla
velmi inspirující. Díky, Andy!!

   Cider nabízíme balený v 0,33l lahvích, v létě i čepovaný!

Výsledek hledání

 Trocha teorie na konec. Ve většině evropských jazyků se nápoj nazývá podobně, avšak konkrétní název se liší nejen v
jednotlivých jazycích, ale dokonce i v jednotlivých oblastech: [zdroj]

  • Španělsko, Portugalsko, Jižní Amerika – sidra [sidra]
  • Itálie – sidro [sídro]
  • Francie, Kanada – cidre [sídr]
  • Anglie – cider [sajdr]
  • USA – hard cider [hárd sajdr]
  • Německo, Švýcarsko – Apfelwein [apflvajn]
  • Rakousko – Most [mošt]
  • Baskicko – sagardo
  • Rusko – сидр [sidr]
  • Ukrajina – сидр [sydr]
  • Polsko – cydr

V českém jazyce se prý správně označuje jako cidre (výslovnost [sidr]). [zdroj]