Spádovost a ohlédnutí se za naší činností

Moštárna Rynoltice zpracovává ovoce, zejména jablka a hrušky, nejen z Libereckého kraje, ale i z ostatních blízkých míst – například z Rumburku, Varnsdorfu, z Mladé Boleslavi i z východní části Litoměřicka. Nachází se u hlavní silnice spojující Liberec a Nový Bor. Případně spojnice Česká Lípa, Mimoň – Liberec je také přímá a rychlá. Ze všech těchto míst jsme dobře dostupní. Cesta k nám se vyplatí i proto, že se majitelé ovoce objednají na určitý den a čas, přijedou a hned jdou na řadu. Zkuste to, uvidíte, že budete spokojeni.

Rekapitulace naší činnosti po dvou letech provozu
Nejvíce k nám přijíždějí pěstitelé z okolních měst a obcí, např.  Jablonné v Podještědí, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Jablonec nad Nisou a Liberec. Z druhé strany spádovosti jsme zpracovali ovoce, které vyrostlo v Zákupech, Mimoni, Novém Boru, Cvikově, České Lípě nebo v Doksech. 

Velmi si vážíme všech pěstitelů – drobných, středních i větších, kteří nám důvěřují a přijedou z blízka nebo i z velké dálky. V loňském roce jsme vymoštovali např.  jablka od Prahy, z Turnova, Frýdlantu… Je to pro nás opravdu velký závazek i do dalších sezón.

25. prosince 2023

V letošní sezóně 2023 byla jen omezená úroda jablíček. Ve srovnání s rokem minulým asi o 50% nižší. Moštovat jsme začínali sice již koncem srpna a končili prakticky koncem října, protože ovoce již nebylo. Pro tuto sezónu jsme si pořídili s pomocí peněz z Dotačního fondu Libereckého kraje nový pasterizér, který výrazně pasterizaci urychlil a zkvalitnil.

Jsme moc rádi, že k nám jezdí lidé i s celou rodinou, hlavně děti jsou nadšené, že všechno vidí, že si mohou přebrat na dopravníku jablíčka, že si během lisování ochutnávají svůj mošt. Je to pro ně opravdový zážitek, při kterém vidí celý proces. Ve dnech, ve kterých moštujeme vlastní ovoce, k nám mohou přijet i školní exkurze. Letos jsme jich přivítali pět – byl pořádný mumraj, hodně vypitého moštu, ale bylo to hezké.

Těšíme se na Vás – malopěstitelé, zahrádkáři, sadaři – i v příští sezóně. Jsme moc rádi, že k nám jezdíte. A jsme moc rádi, že i naše moštárna pomohla tomu, že se v regionu již téměř nenajdou jabloně, pod kterými by v zimě hnilo spadané ovoce. Děkujeme.